Strecurătoarea de la Ciolăneştii din Deal

Strecurătoarea prezentată este un tip de vas din lut ce a aparținut culturii eneolitice Gumelnița și provine din situl de tip tell de la Ciolăneştii din Deal (jud Teleorman), cunoscut şi sub numele de „Măgura Ţui”.

A fost descoperită în campania din anul 1966 și a făcut parte, mai mult ca sigur, din inventarul domestic al unei locuințe incendiate. Este mici dimensiuni, având o formă tronconică. Pereții sunt ușor arcuiți, baza este dreaptă, iar la partea superioară prezintă un orificiu cu marginile rotunjite. Pe toată suprafața corpului prezintă perforații executate din exterior spre interior.

Pe teritoriul județului Teleorman, alte strecurători din eneolitic au fost descoperite în siturile gumelnițene de la Vitănești „Măgurice”, Gărăgău, Mavrodin, Alexandria „Limonagiul”, Orbeasca sau Siliștea-Videle.

Din punct de vedere al funcționalității lor au existat numeroase interpretări. Au fost văzute drept capace, afumători rituale – după exemplul pieselor din Egipt, site pentru pulpa fructelor, vase pentru arderea unor produse halucinogene și piese utilizate în producerea lactatelor. Pe baza analogiilor etnografice din nordul Italiei, Germania, Franța sau Polonia, unii cercetători au adoptat ultima teorie. Aceasta a fost validată o dată cu analizarea reziduurilor existente pe ceramica preistorică ce a dovedit existența lactatelor în Europa încă din neoliticul timpuriu (culturile Starčevo-Criș și a ceramicii liniare). De asemenea, experimentele făcute în Bulgaria, cu replici ale strecurătorilor, au avut un rezultat mulțumitor în strecurarea cașului, respectiv scurgerea zerului.

Arhiva de Articole