Sculptura „UNIREA”
Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, vă propune în perioada 1-31 decembrie 2023, în cadrul „Exponatului Lunii Decembrie”, un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituției – sculptura „UNIREA”, creație a sculptorului Gheorghe Vartic.
Sculptura „UNIREA” face parte din lucările cu temă istorică ale sculptorului Gheorghe Vartic și are la bază evenimentul petrecut în data de 1 decembrie 1918, când toate provinciile locuite în majoritate de populația românească au votat pentru unirea într-un singur stat.
Sculptura „UNIREA” apare pentru prima dată în componența celei de-a doua expoziții personale ale lui Gheorghe Vartic, găzduită la Galeriile de Artă „Eforie” din București, în perioada 10-28 octombrie 1979. Poza sculpturii se află pe coperta catalogului expoziției.
Au existat mai multe sculpturi „UNIREA”. Prima, cea din 1979, are cele trei picioare desenate cu domnitori iar capetele picioarelor cu stemele celor trei provincii românești. A fost realizată din gips patinat și are o înălțime de 0,80 m.
În Colecția „Gheorghe Vartic” a Muzeului Județean Teleorman se află sculptura „UNIREA”, cu înălțimea de 0,76 m, identică cu cea din 1979 dar ulterioară acesteia, lipsind doar desenele cu domnitori de pe cele trei picioare.
Sculptura îmbină printr-un procedeu de efect, simplu și sugestiv, ingenioasă reprezentare sculpturală a Unirii celor trei Principate, o piramidă de siluete umane suprapuse prin înlănțuiri de brațe și picioare iar ca suport trei picioare, la capătul fiecăruia fiind desenate stemele celor trei Principate Române: capul de bour (Moldova), acvila cruciată (Muntenia) și doi lei afrontați, stând pe șapte piscuri și ținând în labe o spadă (Transilvania).
Motivul stilistic al înlănțuirii umane se întâlnește într-o formă simplă la sculptura „GENERAȚII”, singura sculptură realizată din lemn în cadrul expoziției anului 1979. Mai târziu, el este introdus în compoziții sculpturale. Astfel, piramida de siluete umane se găsește în sculptura „TERRA-TRUISM PROLIX”, realizată între anii 1980-1986. Aceasta făcea parte din ciclul „Calofilii strict documentare” având ca subiect războiul și ororile prin care trece umanitatea în timpul unei conflagrații mondiale.
În viziunea sculptorului Gheorghe Vartic sculptura „UNIREA” era gândită să devină monument, care însă nu și-a găsit împlinirea în timpul vieții lui, dar care poate fi transpus la scară mărită oricând.
Unirea românilor într-un singur stat a fost și este cel mai important eveniment istoric al nostru, cinstit azi ca Zi Națională a Românilor.
* * *
„Este axiomatic faptul că fiecare vede lumea prin ochii baștinei sale. Puținul ce-l expun, trudă a unor strădanii mai vechi ca și din ultimul an, ar dori să se constituie în ecouri ale unor stări de spirit și reflectări de sentimente ce mi se par că răsar din brazda de obârșie. Îmi aparțin numai în măsura în care au trecut prin strecurătoarea mea. De aceea, în aceeași măsură cutez să mă consider de acuma și de aici.”
GHEORGHE VARTIC, București, vara 1979