ŞCOALA DE VARĂ 2024
Muzeul Județean Teleorman, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, organizează în perioada 1 – 4 iulie 2024 a X-a ediție a proiectului educațional „Școala de vară”. Proiectul se adresează elevilor din ciclul primar și gimnazial și va cuprinde patru ateliere: „Mini aplică pictată pe lemn”, „Floriografia – limbajul secret al florilor”, „Caligrafie”, „Inscripțiile romane – mărturii din trecut”, fiecare dintre ele desfâșurându-se conform programului detaliat mai jos.
Înscrierile se fac în perioada 18 – 27 iunie prin completarea formularului de înscriere care se găsește la secretariatul instituției.
Un copil poate opta pentru maxim 3 ateliere, în limita numărului de participanți specific pentru fiecare dintre ateliere. Durata de desfășurare este estimată la 2 ore, aceasta putându-se extinde cu până la 1/2 oră. În taxa de participare este inclusă și vizitarea muzeului.
Menționăm că taxa de participare pentru un singur atelier este de 15 lei/elev și va fi achitată în ziua participării propriu-zise la atelier, la casieria instituției.
* * *
Titlu: MINI APLICĂ PICTATĂ PE LEMN
Grup țintă: copii cu vârsta între 7-14 ani
Obiective: – dezvoltarea creativității, a imaginației și a îndemânării
Durata de desfășurare: 2 ore
Data de desfășurare: 1 iulie, orele 10.00-12.00
Descriere: – Atelierul propune realizarea din câteva elemente din lemn a suportului necesar unui mic tablou, participanții urmând să compună și să traseze modelele alese pentru a fi pictate.
Pe suport din placaj se execută întâi lipirea unui mic ancadrament sus/jos cu două elemente decupate din lemn, unul dintre ele mascând în partea superioară sistemul de agățare realizat de participanți. În spațiul rămas ei vor desena, prin transfer de pe calc, diverse modele la alegere, acestea fiind motive florale sau vegetale stilizate, zoomorfe, ce vor fi pictate ulterior în culori acrilice. Pentru un aspect și finisaj deosebit, ei pot alege să lăcuiască întreaga compoziție.
Mărime grup: minim 5 – maxim 20 elevi
Taxă de participare: 15 lei
* * *
Atelier: FLORIOGRAFIA – LIMBAJUL SECRET AL FLORILOR
Grup țintă: copii cu vârsta între 7-14 ani
Obiective: – prezentarea importanței florilor în viața noastră din punct de vedere estetic, ecologic, psihologic și simbolic;
- dezvoltarea creativității, atenției și abilităților practice ale copiilor.
Durata de desfășurare: 2 ore
Data de desfășurare: 2 iulie, orele 10.00-12.00
Descriere: – În cadrul atelierului copiii vor învăța ce sunt florile, semnificația florilor, semnificația culorilor acestora, ocaziile și modul în care se oferă flori, exprimarea sentimentelor cu ajutorul florilor. Partea teoretică va fi urmată de una practică în care copiii vor trebui să realizeze un tablou cu flori din hârtie creponată.
Mărime grup: minim 5 – maxim 20 elevi
Taxă de participare: 15 lei
* * *
Titlu : CALIGRAFIE
Grup țintă: copii cu vârsta între 7-14 ani
Obiective: dezvoltarea creativității, a imaginației și a îndemânării.
Durata de desfășurare: 2 ore
Data de desfășurare: 3 iulie, orele 10.00-12.00
Descriere: – În prima parte a atelierului copiii vor primi informații despre istoria scrisului, a instrumentelor și a suportului de scris, precum și a apariției și dezvoltării alfabetului. În partea a doua, participanții, ajutați de coordonatori, vor experimenta diferite instrumente de scris, se vor familiariza cu alfabetul grec și chirilic, apoi își vor perfecționa caligrafia transcriind alfabetul latin după indicații precise.
Mărime grup: minim 5 – maxim 20 elevi
Taxă de participare: 15 lei
* * *
Titlu: INSCRIPȚIILE ROMANE – MĂRTURII DIN TRECUT
Grup țintă: copii cu vârsta între 10 – 14 ani
Obiective: – familiarizarea cu tehnicile de scriere romană pe diferite suporturi
– însușirea unor noțiuni de interpretare a inscripțiilor romane
– realizarea unor inscripții romane în ipsos, experimentând tehnicile antice
Durata de desfășurare: 2 ore
Data de desfășurare: 4 iulie. orele 10.00-12.00
Descriere: – Atelierul se adresează copiilor dornici să intre în minunata lume a Romei antice. Ei vor descoperi că o serie de aspecte ale vieții romane le știm prin intermediul inscripțiilor.
La început, participanții vor afla dintr-o prezentare PowerPoint cum a luat naștere alfabetul latin, care au fost tipurile de scriere și ce materiale se foloseau pentru acestea. Ne vom concentra asupra pietrei, cea mai durabilă dintre materii, folosită în principal pentru texte oficiale și religioase.
În ultima parte, copiii vor avea de realizat inscripții în ipsos, folosind instrumente specifice.
Mărime grup: minim 5 – maxim 20 elevi
Taxă de participare: 15 lei