ŞCOALA DE VARĂ 2023
Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, organizează în perioada 24-27 iulie 2023 a IX-a ediție a proiectului educaţional „Şcoala de vară”. Proiectul se adresează elevilor din ciclul primar şi gimnazial şi va cuprinde patru ateliere: „Flora teleormăneană în meșteșugul popular”, „Arborele vieții – simbol și ornament”, „Desen în creion”, „Să scriem ca în Mesopotamia!”, fiecare dintre ele desfâșurându-se conform programului detaliat mai jos:
Atelier: FLORA TELEORMĂNEANĂ ÎN MEȘTEȘUGUL POPULAR
Grup ţintă: copii cu vârsta între 7-14 ani
Obiective: – conştientizarea copiilor asupra strânsei conexiuni care există în relația om-natură ca mijloc de
inspirație în viața cotidiană
– dezvoltarea creativității, atenției şi abilităţilor practice ale copiilor.
Durata de desfăşurare: 2 ore
Data de desfăşurare: 24 iulie, orele 10.00-12.00
Descriere: – În cadrul atelierului copiii vor vizita expoziția de etnografie a muzeului, vor observa modelele cusute pe costumele populare și vor primi explicații, prin intermediul unei prezentări PowePoint, despre motivele florale prezente în cusăturile și țesăturile obiectelor de vestimentație vizionate și despre simbolistica lor. Partea teoretică va fi urmată de una practică în care copiii vor trebui să decoreze o mică ie pe suport de lemn folosind acul, ața și multă imaginație, obiect ce va deveni un magnet de frigider.
Mărime grup: minim 5 – maxim 20 elevi
Taxă de participare: 15 lei
Titlu: ARBORELE VIEȚII – SIMBOL ȘI ORNAMENT
Grup țintă: copii cu vârsta între 7-14 ani
Obiective: – dezvoltarea creativității, a imaginației și a îndemânării
Durata de desfăşurare: 2 ore
Data de desfăşurare: 25 iulie, orele 10.00-12.00
Descriere: – Plecând de la simbolul întâlnit la toate civilizațiile lumii, pomul vieții, copiii vor afla despre originea și semnificația sa și vor realiza un obiect de decor ce va conține acest simbol. Un mic copăcel va fi realizat din fetru și va fi ornamentat cu diferite materiale, urmând apoi să fie plasat într-o ramă cu suport.
Mărime grup: minim 5 – maxim 20 elevi
Taxă de participare: 15 lei
Titlu : DESEN ÎN CREION
Grup țintă: copii cu vârsta între 7-14 ani
Obiective: Atelierul își propune să-i transpună pe copiii participanți în perioada în care nu existau aparate de fotografiat și imortalizarea unui obiect din muzeu se făcea prin desen. Totodată, prin acest atelier se urmărește și dezvoltarea creativității, a imaginației și a îndemânării copiilor.
Durata de desfășurare: 2 ore
Data de desfășurare: 26 iulie, orele 10.00-12.00
Descriere: – Prima parte a atelierului va fi dedicată vizitării expozițiilor muzeului (pentru a căuta surse de inspiratie) și urmăririi unui filmuleț ce-i va iniția pe copii în tainele realizării unui desen în creion. În partea a doua, participanții, folosindu-se de un creion, vor încerca să transpună pe o foaie de desen imaginea unui vas de lut.
Mărime grup: minim 5 – maxim 20 elevi
Taxă de participare: 15 lei
Titlu: SĂ SCRIEM CA ÎN MESOPOTAMIA!
Grup țintă: copii cu vârsta între 12 – 14 ani
Obiective: -însușirea unor noțiuni
-dezvoltarea cunoștințelor generale
-experimentarea uneia dintre cele mai vechi și spectaculoase metode de scriere.
Durata de desfășurare: 2 ore
Data de desfășurare: 27 iulie. orele 10.00-12.00
Descriere: – Participanții sunt invitați la o aventură a cunoașterii în lumea legendară a Mesopotamiei – „leagănul civilizației omenirii”. Cu ajutorul unei prezentări Power Point, copiii vor fi familiarizați cu geografia și civilizațiile care s-au succedat prin aceste locuri. Vor afla despre prima scriere apărută în lume – scrierea cuneiformă.
Ce sunt cuneiformele, cum erau imprimate pe tăblițele de lut, cum au evoluat, la ce foloseau, care sunt cele mai importante documente care s-au păstrat de-a lungul timpului, cum au fost traduse? – Iată câteva întrebări care își vor găsi răspunsuri.
În ultima parte a atelierului, cei mici vor primi pastă de modelaj și instrumente specifice pentru a încerca ei înșiși să imprime texte în această scriere antică. După câteva exersări, vor vedea că scrierea cuneiformă nu este deloc dificilă!
.Mărime grup: minim 5 – maxim 20 elevi
Taxă de participare: 15 lei
* * *
Înscrierile se fac în perioada 6-17 iulie prin trimiterea fişei de înscriere la adresa de email a muzeului, respectiv muzjudteleorman@yahoo.com, cu subiectul „Şcoala de vara 2023” sau la sediul Muzeului Judeţean Teleorman, din Alexandria, str. 1848, nr.1 (secretariat).
Formularul de înscriere se găseşte la secretariatul instituţiei sau poate fi descărcat de aici.
* * *
Un copil poate opta pentru maxim 3 ateliere, în limita numărului de participanţi specific pentru fiecare dintre ateliere. Durata de desfăşurare este estimată la 2 ore, aceasta putându-se extinde cu până la 1/2 oră. În taxa de participare este inclusă şi vizitarea muzeului.
Menţionăm că taxa de participare pentru un singur atelier este de 15 lei/elev şi va fi achitată în ziua participării propriu-zise la atelier, la casieria instituţiei.