ŞCOALA DE VARĂ 2022

Muzeul Judeţean Teleorman organizează în perioada 18-28 iulie 2022 a VIII-a ediţie a proiectului educaţional „Şcoala de vară”. Proiectul se adresează elevilor din ciclul primar şi gimnazial şi va cuprinde patru ateliere: „Povestea evantaiului”, „Jucărioara mea din fetru”, „Tablouri în culori acrilice”, „Descoperim patrimoniul judeţului prin puzzle”, fiecare dintre ele desfăşurându-se de câte două ori, conform programului detaliat mai jos:

Atelier: POVESTEA EVANTAIULUI

Grup ţintă: copii cu vârsta între 7-14 ani

Obiective: – dobândirea de  cunoştinţe despre semnificaţia, arta şi tehnica de realizare a unui evantai

                    – dezvoltarea creativităţii, atenţiei şi abilităţilor practice ale copiilor

Durata de desfăşurare: 2 ore

Data de desfăşurare: 18 iulie, orele 10.00-12.00 şi 19 iulie, orele 10.00-12.00

Descriere: în cadrul atelierului vor fi prezentate o evoluţie a evantaiului şi însemnătatea şi simbolistica acestuia în diverse epoci, toate exemplificate prin intermediul unei prezentări PowerPoint. Partea teoretică va fi urmată de activitatea practică  în cadrul căreia copii vor realiza şi decora evantaie din hârtie cu suport de lemn.

Mărime grup: minim 5 – maxim 15 elevi

Titlu: JUCĂRIOARA MEA DIN FETRU

Grup ţintă: copii cu vârsta între 7-14 ani

Obiective: dezvoltarea creativităţii, a imaginaţiei şi a îndemânării

Durata de desfăşurare: 2 ore

Data de desfăşurare: 20 iulie, orele 10.00-12.00 şi 21 iulie, orele 10.00-12.00

Descriere: în prima parte a atelierului specialiştii muzeului vor face o mică prezentare a animalelor ce vor reprezenta modelele pentru jucărioare, încercându-se o descriere cât mai exactă a lor cu ajutorul copiilor. În partea a doua participanţii, ajutaţi de coordonatori, îşi vor confecţiona propriile jucărioare folosind fetru, foarfece, aţă şi nasturi.

Mărime grup: minim 5 – maxim 15 elevi

Titlu : TABLOURI ÎN CULORI ACRILICE

Grup ţintă:  copii cu vârsta între 7-14 ani

Obiective: descoperirea şi dezvoltarea creativităţii şi a simţului artistic

Durata de desfăşurare: 2 ore

Data de desfăşurare: 25 iulie, orele 10.00-12.00 şi 26 iulie, orele 10.00-12.00

Descriere: la acest atelier ne propunem să realizăm într-o manieră modernă imagini simple sau mai complicate, reprezentând obiecte, flori sau personaje stilizate, uşor de înrămat ulterior. Astfel, pictarea în culori acrilice pe un suport rigid, mai precis pânză din bumbac fixată pe carton şi grunduită pentru această tehnică, este înlesnită de schiţarea în creion a imaginilor pe suport, cu contururi bine delimitate pentru aplicarea de culori. Desenele fiind o propunere diversă de subiecte, pictarea fondului, formelor şi culoarea pot fi modificate astfel încât micii artişti să îşi pună la încercare creativitatea şi imaginaţia.

Mărime grup: minim 5 – maxim 15 elevi

Titlu: DESCOPERIM PATRIMONIUL JUDEȚULUI PRIN PUZZLE

Grup ţintă: copii cu vârsta între 7-12 ani

Obiective: îmbunătăţirea unor abilităţi precum dezvoltarea îndemânării şi a atenţiei la detalii.

Durata de desfăşurare: 2 ore

Data de desfăşurare: 27 iulie. orele 10.00-12.00 şi 28 iulie, orele 10.00-12.00

Descriere: copiii vor avea de reconstituit din piese de puzzle imagini ale unor situri arheologice din judeţul Teleorman, dar şi obiecte descoperite în aceste locuri. Pe măsură ce elementele de puzzle se vor îmbina, participanţii vor primi informaţii despre cercetările care au avut loc de-a lungul timpului în Teleorman şi despre oamenii de ştiinţă care au contribuit la îmbogăţirea patrimoniului. După poziţionarea tuturor pieselor, cei mici vor merge în expoziţiile muzeului pentru a recunoaşte obiectele din imaginile reconstituite.

Mărime grup: minim 5 – maxim 15 elevi

*  *  *

Înscrierile se fac în perioada 5-15 iulie prin trimiterea fişei de înscriere la adresa de email a muzeului, respectiv muzjudteleorman@yahoo.com, cu subiectul „Şcoala de vara 2022” sau la sediul Muzeului Judeţean Teleorman, din Alexandria, str. 1848, nr.1 (secretariat).

Formularul de înscriere se găseşte la secretariatul instituţiei sau poate fi descărcat de aici.

*  *  *

Un copil poate opta pentru maxim 3 ateliere, în limita numărului de participanţi specific pentru fiecare dintre ateliere. Durata de desfăşurare este estimată la 2 ore, aceasta putându-se extinde cu până la 1/2 oră. În taxa de participare este inclusă şi vizitarea muzeului.

Menţionăm că taxa de participare pentru un singur atelier este de 15 lei/elev şi va fi achitată în ziua participării propriu-zise la atelier, la casieria instituţiei.

Arhiva de Articole