Proiectul „Exponatul lunii”

Ciclul expoziţional „Exponatul lunii”, iniţiat în martie 2008, a fost conceput ca o serie de micro-expoziţii derulate lunar, cu excepţia lunii ianuarie când are loc retrospectiva anului precedent. Iniţierea unui asemenea proiect s-a făcut, în primul rând, din dorinţa de a împărtăşi vizitatorilor noştri bogăţia şi varietatea patrimoniului arheologic, istoric şi etnografic teleormănean, ca parte a patrimoniului naţional şi universal.

Lipsa, la acea vreme, a unei expoziţii permanente de arheologie a fost un alt argument pentru valorificarea unei anumite categorii a patrimoniului deţinut de muzeu. Pe de-altă parte, s-a dorit prezentarea unor bunuri culturale care nu puteau fi încadrate în expoziţii tematice, temporare, a căror expunere individuală s-a dovedit a fi cea mai bună soluţie. Nu în ultimul rând, abordarea adecvată din punct de vedere ştiinţific şi expoziţional a unor obiecte se putea face doar individual, prin folosirea unor materiale documentare relevante, concepute ca o bază de informare suplimentară pentru fiecare dintre ele.

Chiar dacă nu toate obiectele expuse au fost de valoare excepţională, doar câteva fiind clasate la categoria „tezaur”, ele au adus şi aduc, lună de lună, vizitatorilor ce şi-au purtat paşii în „Holul de onoare” al muzeului, crâmpeie de istorie, tradiţie şi spiritualitate teleormăneană şi naţională. Un eveniment deosebit al proiectului nostru a fost înregistrat la momentul în care a fost prezentat exponatul cu numărul 100. Atunci au fost reunite cele 100 de obiecte prezentate într-un album-catalog pus la dispoziţie, atât în format scris, cât şi în mediul virtual, tuturor celor interesaţi, evenimentul marcând şi aniversarea a 65 de ani de existenţă a Muzeului Judeţean Teleorman.

Galerie foto

Arhiva de Articole