Manifest anticomunist

„Exponatul Lunii Iunie” este reprezentat de o tablă zincată cu dimensiunile de 59 cm lungime și 43 lățime, pe care este scris cu apă tare un manifest anticomunist inedit.

Această tablă a fost folosită la învelirea casei familiei Filip și Șerbana Negrilă din satul Talpa Ogrăzile, com. Talpa, jud. Teleorman.

Manifestul este interesant, în primul rând, prin ingeniozitatea de care a dat dovadă meșterul tâmplar Văjoaica R. Petre, semnatarul lui, de a-l ascunde direct în învelișul casei nou ridicate de privirile celor care puteau să-l denunțe Securității. Modul de a scrie pe o tablă arată faptul că frica de a nu fi prins era foarte mare, știind că risca arestarea.

Prin faptul că l-a datat (16 iunie 1957) și l-a semnat, documentul capătă o mare valoare istorică. Se deduce din aceasta că meșterul considera că o viitoare reparare a acoperișului, necesară după mai mulți ani, va scoate la iveală documentul într-un moment în care, spera el, că regimul comunist nu va mai exista. Într-adevăr, dezvelirea casei pentru schimbarea acoperișului, făcută după 62 de ani (2019), tot în luna iunie, de către fiul familiei, Ion Negrilă, a condus la readucerea la lumină a documentului, donat ulterior Muzeului Județean Teleorman.

Datorită brutalității cu care erau reprimate luările de poziție la adresa regimului comunist, puțini români îndrăzneau acest să facă acest lucru. Cele consemnate de meșterul Văjoaica R. Petre împreună cu proprietarul casei Filip Negrilă pentru urmași, cu dorința de a nu se uita, reprezintă o filă de istorie adevărată.

Într-un județ de câmpie și într-o lună de vară, când se recolta grâul, țăranii români mureau de foame…

Arhiva de Articole