Măgura – trecut şi prezent (Măgura – Past and Present)
În cadrul Programului „Cultura 2009-2011”, între 2009-2011 s-a desfăşurat la Măgura un proiect internaţional, finanţat din fondurile Uniunii Europene, ce a făcut parte dintr-un proiect mai amplu desfăşurat de zece parteneri din Portugalia, Irlanda, Marea Britanie, Lituania, Italia, Spania şi intitulat Trans-formation.
Proiectul a vizat tot ceea ce presupune schimbările asupra mediului înconjurător, de la intervenţia fizică exercitată de om, până la transformarea prin artă acestuia. Arta este înţeleasă într-un termen larg şi implică aspecte legate de arhitectură, arheologie, arhitectură peisagistică şi artă performativă. Obiectivul general a fost acela de a implica o serie cât mai mare de specialiştii, ce au urmărit diferitele tipuri de schimbări ale mediului înconjurător, dar şi a unor artişti, precum cei profilaţi în arta performativă. Scopul final al proiectului a fost acela de a folosi arta pentru dezvoltarea locală a unor regiuni din Europa, mai ales unele regiuni cunoscute ca fiind defavorizate.
Proiectul de la Măgura a fost derulat de Universitatea din Cradiff, având ca partener local Muzeul Judeţean Teleorman. Proiectul poate fi privit şi ca o continuare ca a muncii din teren pe care Universitatea din Cardiff, împreună cu Muzeul Judeţean Teleorman şi Muzeul Naţional de Istorie a României a desfăşurat-o pe Valea Teleormanului între anii 1998-2004 în cadrul Southern Romania Archaeological Project (SRAP).
Acţiunile desfăşurate la Măgura şi Alexandria, pe parcursul anilor 2009-2010 au fost coordonate de către prof. Douglass Bailey şi dr. Steve Mills (Cardiff University), în colaborare cu specialişti de la Muzeul Judeţean Teleorman.
Într-o primă etapă, în cadrul proiectului, au fost prezenţi la Măgura, producătorii de film Peter Biella (Departamentul de Antropologie al San Francisco State University) şi Ivan Drufovka (BMC Philadelphia), care au realizat un film documentar intitulat Eternitatea s-a născut la sat, având ca subiect aspecte de viaţă cotidiană din această comună.
Printre obiectivele finale ale proiectului putem aminti expoziţia proiectului intitulată Măgura – trecut şi prezent, organizată la Muzeul Judeţean Teleorman (noiembrie 2010 – iunie 2011) şi o expoziţie fotografică intitulată O istorie în imagini. Oameni şi locuri de la Măgura, organizată la Școala Măgura (octombrie 2010). Tot în anul 2010, la Muzeul Judeţean Teleorman au fost organizate două conferinţe: Schimbările umane şi interacţiunile cu peisajul cultural rural (8, 9 aprilie 2010) şi Schimbarea mediul înconjurător şi interacţiunile umane in preistorie (3-5 noiembrie 2010).
Diseminarea rezultatelor proiectului s-a făcut şi printr-o serie de publicaţii, prin intermediul internetului şi prin mass-media locală şi europeană. În mod constant, s-au putut afla informaţii despre proiect prin accesarea paginii web a acestuia (www.transformations.eu).