Icoană pe lemn Maica Domnului Hodighitria (sec. XIX)
Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, prezintă în luna septembrie a.c. în cadrul ciclului expoziţional „Exponatului Lunii” -„Icoană pe lemn Maica Domnului Hodighitria (sec. XIX)”.
Icoana expusă are dimensiunile de 45,5 x 37 x 2,5 cm, a fost pictată în tempera pe lemn la începutul secolului al XIX-lea şi o reprezintă pe Maica Domnului Hodighitria (din limba greacă, Călăuzitoarea, Povăţuitoarea sau Îndrumătoarea).
Maica Domnului este redată bust, cu corpul puţin rotit spre stânga, capul aplecat lin spre pruncul Hristos, cu privirea uşor în jos, chipul ei având o expresie sublimă ce transmite smerenie, bunătate şi blândeţe. Pe braţul stâng îl ţine pe Pruncul Iisus în timp ce cu mâna dreaptă, ridicată la piept, arată spre El, indicându-ne astfel calea spre mântuire. Vestimentaţia Fecioarei este compusă din tunică şi maforion (văl) peste care apar şi cele trei stele, pe frunte şi pe umeri, ce simbolizează fecioria Maicii Domnului înainte, în timpul şi după naştere. În lateralele capului apar însemnate literele „MP OY”, o prescurtare din limba greacă pentru „Mater Theos” – Maica Domnului. Pruncul Iisus este redat întreg, aşezat pe mâna stângă a Fecioarei, cu privirea în faţă, binecuvântând cu mâna dreaptă şi ţinând în mâna stângă un sul de hârtie (filacteriu), simbol al propovăduirii. Vestimentaţia Pruncului este compusă din tunică şi himation (mantie). Deasupra umărului stâng apar însemnate literele „IC HC” prescurtare a numelui Iisus Hristos. Icoana a fost îmbogăţită cu şapte rizale din alamă, foarte frumos executate.